Ile sie gotuje groch luskany

Ile sie gotuje groch luskany

> 60 min 2. Po drugie: cierpliwość jest cnotą! Całe ziarna będą potrzebować ,5 godziny, połówki około 45 minut. Zobacz przepis · Tradycyjna_Kuchnia. Jest sycąca i dostarcza dużo białka, jak na zupę. groch łuskany 25 dag; Marchew 15 dag; Cebula biała 1 szt; Czosnek 3 ząbki. Jeśli zdecydowaliście się na ugotowanie całych ziaren, o posiłku powinniście pomyśleć dzień wcześniej. Grochówka ma wiele zalet. Kiedy moczymy groch, gotuje się później krócej, poza tym jeśli wymienimy razy wodę w grochu który się moczy, wypłukujemy związki, które potem są odpowiedzialne za wzdymanie a więc taki groszek jest bardziej lekkostrawny Rozwiązanie zagadki dotyczącej tego, jak gotować groch, zaczyna się od namoczenia go w zimnej wodzie Przepisy ile czasu gotuje sie groch luskany () Śniadania Potrawka z grochem groch łuskany 25 dag Marchew 15 dag Cebula biała 1 szt Czosnek 3 ząbki Zobacz przepis Tradycyjna_Kuchnia > 60 min osoby 0 Tradycyjna_Kuchnia Zupy Barszczyk z grochem Zupy Barszczyk z grochem Tym razem barszczyk z łuskanym grochem Wielkanoc Boże Narodzenie Warzywa May 19, · Niemoczony groch to wstępna oszczędność czasu, ale potem gotuje się dłużej. Grochówka z całego grochu · > 60 min · osób Śniadania · Potrawka z grochem. Naprawdę można się nią najeść tak, że nie trzeba już drugiegoApr 28, · Ile gotować groch łuskany?

A ja mam groch łuskany z Polo Market i na opakowaniu jest napisane Ugotować wywar około 40 minut. 9. Po tym czasie wsypać groch i gotować na małym ogniu do czasu, aż groch będzie na pół miękki (w momencie dodania grochu do wywaru Groch łuskany płuczę na sicie pod bieżącą wodą, wypłukany wsypuję do Warzywa dodaję do zupy po około 20 minutach gotowania się grochu 7. Naturalny sposób przygotowania grochu zajmuje około minut. W szybkowarze jest dużo szybciej! 9. Jak długo gotować groch? Skuteczniejszym Musi się długo gotować, żeby groch się fajnie rozkleił i rozgotował.Groch cały gotujemy przez 1–1,5 godziny. Groch łuskany, tzw. Wodę solimy tuż przed końcem gotowania (1–2 łyżeczki na 1 litr wody). Krok 2 2 min Zdejmuję łyżką cedzakową pianę, która zebrała się po zagotowaniu grochu i gotuję. Co jakiś czas należy zbierać szumowiny. godziny, natomiast całe ziarna będą potrzebowały ok. Groch będzie smaczniejszy, jeżeli podczas gotowania dodamy rozmaryn, szałwię, seler, liść laurowy i łyżkę oleju z oliwyWrzucamy do wrzącej wody (3 szklanki wody na szklankę grochu). Co jakiś czas szumujemy pianę. Groch łamany (połówki) gotujemy przez 40–45 minut. pół godziny, ale warto część pogotowac dłużej 2 cm powyżej poziomu ziarenek lub według proporcji 3 szklanki wody na 1 szklankę grochu Przygotowanie 81 min Krok 1 10 min Groch płuczę na sicie, zalewam 2 l wody i zagotowuję. godzin. “połówki” można gotować bez namaczania lub namaczać przez ok. Groch cały gotujemy przez 1–1,5 godziny. Groch cały należy gotować przez 1–1,5 godziny. łamany, czyli w połówkach (taki jest zazwyczaj w handlu) gotuje się ok. Groch jest gotowy, jeśli rozpada się pod naciskiem widelca. Wodę najlepiej posolić przed końcem gotowania (1–2 łyżeczki na 1 litr wody). Suche nasiona nadają się do długiego groch łuskany - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź grochu w ogóle nie musisz namaczać, jeśli to będzie groch tzw. Ewentualnie można dodać sos sojowy Groch łamany (połówki) gotuje się przez 40–45 minut. Krok 4 30 min Groch łamany (połówki) gotujemy przez 40–45 minut. Ewentualnie można dodać sos sojowy. Namoczony groch należy przepłukać, a następnie przełożyć do garnka i ponownie zalać wodą – ok. Krok 3 5 min W tym czasie ziemniaki kroję w kostkę, a marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Co jakiś czas szumujemy pianę. Wodę solimy tuż przed końcem gotowania (1–2 łyżeczki na 1 litr wody).

Groch łamany (połówki) gotujemy przez 40–45 minut. Groch cały gotujemy przez 1–1,5 godziny Apr 28, Jeśli chodzi o drugi wariant, strączek wystarczy opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Różnice pojawiają się również w długości gotowania. Groch łuskany, tzw. “połówki” można gotować bez namaczania lub namaczać przez ok May 19, Groch zagotowujemy, zdejmujemy pianę, zmniejszamy granie. Gotujemy ok 25 min dla grochu wcześniej moczonego lub ok 45 min dla grochu suchego – Wrzucamy do wrzącej wody (3 szklanki wody na szklankę grochu). Ile Sposób oraz długość namaczania i gotowania są zależne od rodzaju grochu.Groch cały należy gotować przez 1–1,5 godziny. Groch wsypujemy do miski i zalewamy wodą, zostawiamy go tak na kilka minut, wymieniamy w trakcie razyJeśli zdecydowaliście się na ugotowanie całych ziaren, o posiłku powinniście pomyśleć dzień wcześniej. Rozwiązanie zagadki dotyczącej tego, jak gotować groch, zaczyna się od namoczenia go w zimnej wodzie. Minimalny czas to 3 godziny, jednak najlepiej umieścić go w dużym garnku na całą noc. Wrzucamy do wrzącej wody (3 szklanki wody na szklankę grochu). Gotujemy go na małym ogniu. groch łuskany 25 dag Marchew 15 dag Groch wsypujemy do miski i zalewamy wodą, zostawiamy go tak na kilka minut, wymieniamy w trakcie razy Przepisy ile czasu gotuje sie groch luskany () Tradycyjna_Kuchnia. Namoczony groch należy przepłukać, a następnie przełożyć do garnka i ponownie zalać wodą – ok. fasola. Śniadania Potrawka z grochem. Od czasu do czasu warto zajrzeć, co dzieje się pod przykrywką Kiedy moczymy groch, gotuje się później krócej, poza tym jeśli wymienimy razy wodę w grochu który się moczy, wypłukujemy związki, które potem są odpowiedzialne za wzdymanie a więc taki groszek jest bardziej lekkostrawny. Nie żałujcie mu wody! Nie żałujcie mu wody! May 19, · Kiedy moczymy groch, gotuje się później krócej, poza tym jeśli wymienimy razy wodę w grochu który się moczy, wypłukujemy związki, które potem są odpowiedzialne za wzdymanie a więc taki groszek jest bardziej lekkostrawny. Mar 06, · Cały groch przed gotowaniem moczymy w zimnej wodzie przez 10–12 godzin. 2 cm powyżej poziomu ziarenek lub według proporcji 3 szklanki wody na 1 szklankę grochu. Groch łamany (połówki) gotuje się przez 40–45 minut. Groch potrzebuje mniej wody niż np. Minimalny czas to 3 godziny, jednak najlepiej umieścić go w dużym garnku na całą noc. Co jakiś czas należy zbierać szumowiny Apr 28, · Jeśli zdecydowaliście się na ugotowanie całych ziaren, o posiłku powinniście pomyśleć dzień wcześniej. Rozwiązanie zagadki dotyczącej tego, jak gotować groch, zaczyna się od namoczenia go w zimnej wodzie.

Grochówka z całego grochu · > 60 min · osób Na pokojebondarewicz.pl znajdziesz przepisy dla ludzi ze smakiem, którzy lubią gotowanie, sałatki i tworzą własne przepisy kulinarneFot. Niepodlewam Gdzie siać. groch wypłukać na sicie (ale tak robię tylko w przypadku połówek, cały zawsze moczę na noc), dodać do garnka z mięsem, gotować pod przykryciem około godziny. Zdejmuję łyżką cedzakową pianę, która zebrała się po zagotowaniu grochu i gotuję. 2 cm powyżej poziomu ziarenek lub według proporcji 3 szklanki wody na 1 szklankę grochu. fasola. Karłowe odmiany można siać gęściej, a wysokie – w większych odstępach. Od czasu do czasu warto zajrzeć, co dzieje się pod przykrywką Przepisy z kategorii groch luskany. Ogólnie groch dobrze toleruje gęsty siew Groch sieje się punktowo (pojedynczo) od razu do gruntu lub do doniczek. Gotujemy go na małym ogniu. 2 min. Namoczony groch należy przepłukać, a następnie przełożyć do garnka i ponownie zalać wodą – ok. Odstępy między nasionami mogą wynosić od 2 do 10 cm. Krok 3. 5 min. wyciągnąć mięso i obrać póki ciepłe Groch sieje się pojedynczo, na głębokość około 4 cm. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu pokojebondarewicz.pl i ciesz się smakiem doskonałych potraw Przygotowanie: do garnka wlać zimną wodę, włożyć umyte mięso, zagotować, zebrać powstały szum, gotować około minut. W tym czasie ziemniaki kroję w kostkę, a marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu pokojebondarewicz.pl i ciesz się smakiem doskonałych potraw groch łuskany - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdźGroch płuczę na sicie, zalewam 2 l wody i zagotowuję. 30 min Przepisy z kategorii groch luskany. Krok 2. Groch potrzebuje mniej wody niż np. Krok 4.

U mnie spotykają się osoby na zdrowej diecie, w tym bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej oraz wielbiciele polskiej kuchni. Groch zagotowujemy, zdejmujemy pianę, zmniejszamy granie. sól& pieprz. Zawiera znaczną ilość witamin takich jak witamina: A, E, C, K, B6, kwas foliowy, tiamina, ryboflawina oraz niacyna. Całe ziarna będą potrzebować ,5 godziny, połówki około 45 minut. Nie zapomnij również o tym, by posolić wodę, w której gotuje się groch Groch sieje się pojedynczo, na głębokość około 4 cm. Cały proces gotowania zwykle trwa ,5 godziny. O jedzeniu piszę, myślę i śnię! Po tym czasie Wędzone mięsa są gotowe do spożycia, nie muszą gotować się przez godzinę z groszkiem, mądrzej jest dodać je po ziemniakach i gotować dosłownie minutJun 14, · Podpowiadamy, jak długo gotować groch. startych na tarce o grubych oczkach Groch łuskany. Ponadto zawiera również znaczne ilości fosforu, magnezu oraz wapnia, żelaza, sodu i cynku Bloga kulinarnego prowadzę 15 lat. Po około 10 minutach gotowania zupy grochowej od dodaniu boczku, przygotowuję zasmażkę (w sumie od dodania warzyw do grochu zupa gotuję około 20 minut). Fot. Niepodlewam Gdzie siać. Zobacz więcej >>> Na patelni zostawiłam sobie trochę tłuszczu z boczku (około 1 łyżki) na którym przygotuję zasmażkę pod koniec gotowania się zupy. Gotujemy ok 25 min dla grochu wcześniej moczonego lub ok 45 min dla grochu suchego – do momentu aż groch zacznie się rozpadać4 kulki ziela angielskiego. Pamiętaj jednak, by nie zostawiać grochu samego sobie. Na patelni rozgrzewam tłuszcz Groch łuskany BadaPak charakteryzuje się dużą zawartością mikro i makroelementów. Jak gotować groch na grochówkę? Naprawdę można się nią najeść tak, że nie trzeba już drugiego Sep 19, skóry z boczku i mały jego kawałek. Odstępy między nasionami mogą wynosić od 2 do 10 cm. Do 3 litrów wody dodajemy odcięte. Feb 27, Grochówka ma wiele zalet. Groch sieje się punktowo (pojedynczo) od razu do gruntu lub do doniczek. Podczas gotowania kontroluj groch i co jakiś czas zbieraj szumowiny nagromadzone na powierzchni wody. Ogólnie groch dobrze toleruje gęsty siew Ile gotować groch łuskany? Karłowe odmiany można siać gęściej, a wysokie – w większych odstępach. Po tym czasie dodajemy obrane, umyte, pokrojone ziemniaki i resztę warzyw. skóry z boczku i mały jego kawałek. Jest sycąca i dostarcza dużo białka, jak na zupę. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, łyżkę soli, groch i gotujemy przez 50 minut. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, łyżkę soli, groch i gotujemy przez 50 minut. "Różni LUDZIE, różne DIETY, jeden BLOG" to moje motto. Kraj pochodzenia: Polska.

Po tym czasie wsypać groch i gotować na małym ogniu do czasu, aż groch będzie na pół miękki (w momencie dodania grochu do wywaru Nov 5, I wsypać szczyptę sody oczyszczonej – dzięki niej groch będzie łatwiej strawny. Grochu nie powinno się moczyć ponad 12 godzin, ponieważ po tym Gotować ciśnieniowo przez 20 minut. W trakcie gotowania groch zupełnie się rozpadnie, tworząc jedwabiste pure - bez potrzeby dodatkowego przecierania czy Jan 14, Czas gotowania grochu będzie zależał od tego, jaką jego formę przygotowujemy. Całe ziarna gotujemy przez 60 - 90 minut, połówki około 45 minut Ugotować wywar około 40 minut.Dodatkowo zawiera zdrowe tłuszcze oraz węglowodany. Występujący w ziarnach grochu błonnik wspomaga odchudzanie, działając oczyszczająco na jelita. wyciągnąć mięso i obrać póki ciepłeGroch łuskany najlepiej nabywać prosto od firmy, która zajmuje się jego produkcją. Przykryj garnek i doprowadź zupę do pokojebondarewicz.plsz ogień i gotuj przez około 40 minut, aż groch będzie miękki. Należy go moczyć przez około 12 godzin. W ofercie marki Halina znajdziemy groch dostępny w dwóch Groch - źródło białka roślinnego i wiele użytecznych pierwiastków śladowych. Dzięki temu mamy pewność, że będzie on bogaty w składniki odżywcze i zachowa swoje wszelkie walory smakowe. Groch łuskany najlepiej przechowywać w miejscu, które nie jest narażone na działanie promieni słonecznych, które jest suche i chłodne To przede wszystkim znakomite źródło białka roślinnego, które szczególnie dobrze sprawdzi się w diecie wegetarian i wegan. jeszcze przez chwilę.Dodaj marchewkę, groch i wywar. Mieszaj zupę od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła Przygotowanie: do garnka wlać zimną wodę, włożyć umyte mięso, zagotować, zebrać powstały szum, gotować około minut. groch wypłukać na sicie (ale tak robię tylko w przypadku połówek, cały zawsze moczę na noc), dodać do garnka z mięsem, gotować pod przykryciem około godziny. Ale nie wszystkim podoba się ta metoda, więc często pytają, jak gotować grochówkę bez moczenia grochu. Jednym z problemów jest to, że zazwyczaj nie gotuje, więc jest przesiąknięty z góry (najczęściej w nocy). Istnieje kilka opcji Kupując groch, miejmy jednak na uwadze nie tylko jego walory smakowe! Pierwszą z nich jest groch siewny cukrowy, drugą groch siewny łuskowy Liczy kilkanaście odmian, które dzieli się na dwie podstawowe grupy. Groch zwyczajny (Pisum sativum L.) to pnąca roślina jednoroczna, zasilająca szeregi rodziny bobowatych. Groch cały gotujemy przez 1–1,5 godziny. Koniecznie zobacz też inne przepisy kulinarne zbliżone do przepisu na groch łuskany. Jak ugotować groch niełuskany? Należy pamiętać o częstym mieszaniu, gdyż groch łatwo przywiera do dna naczynia groch łuskany. Po namoczeniu groch powinno się opłukać pod bierzącą wodą, po czym gotować przez około ,5 godziny bez przykrycia na małym ogniu.

Jest sycąca i dostarcza dużo białka, jak na zupę. W takim przypadku woda powinna tylko lekko się do garnka wlać zimną wodę, włożyć umyte mięso, zagotować, zebrać powstały szum, gotować około minut · groch wypłukać na sicie (ale tak robię tylko wPrzepisy ile czasu gotuje sie groch luskany () Tradycyjna_Kuchnia. Śniadania Potrawka z grochem. Śniadania Potrawka z grochem. Ale jest sprytny sposób na błyskawiczną grochówkę Pominięcie tego kroku wydłuża przyrządzanie zupy do kilku godzin. Suche nasiona nadają się do długiego GROCH ŻÓŁTY ŁUSKANY POŁÓWKI g. Tradycyjna_Kuchnia. Składniki: groch łuskany połówki. Co jakiś czas należy zbierać szumowiny. Proces ten odbywa się w specjalnie przystosowanych do tego maszynach Grochówka ma wiele zalet. Niestety proces jej przygotowania jest dość czasochłonny. Śniadania Potrawka z grochem. Groch w wodzie Namoczony groszek zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ,5 godziny do miękkości. Groch jest gotowy, jeśli rozpada się pod naciskiem widelca. Składniki: groch łuskany połówki. groch łuskany 25 dag Marchew 15 dag Cebula biała 1 szt Groch łamany (połówki) gotuje się przez 40–45 minut. Proces ten odbywa się w specjalnie przystosowanych do tego maszynachPrzepisy ile czasu gotuje sie groch luskany. Groch cały należy gotować przez 1–1,5 godziny. Ten rodzaj groch charakteryzuje się tym, iż jest podzielony na połówki. Nov 29, W sklepach znajdziemy dwa rodzaje grochu żółtego: zwykły groch niełuskany (w postaci zasuszonych kulek) oraz groch łuskany (w postaci połówek May 2, Jak długo gotować groch moczony? groch łuskany 25 dag Marchew 15 dag Przepisy ile czasu gotuje sie groch luskany. Naprawdę można się nią najeść tak, że nie trzeba już drugiego dania. Powstaje w wyniku przemysłowego usunięcia otaczającej go łuski, a następnie podzielenia go na części (połówki). Powstaje w wyniku przemysłowego usunięcia otaczającej go łuski, a następnie podzielenia go na części (połówki). groch łuskany 25 dag Marchew 15 dag Cebula biała 1 szt GROCH ŻÓŁTY ŁUSKANY POŁÓWKI g. Tradycyjna_Kuchnia. Wodę najlepiej posolić przed końcem gotowania (1–2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto jednak przed gotowaniem łuskany groch moczyć w wodzie – przyspiesza to proces gotowania. Ten rodzaj groch charakteryzuje się tym, iż jest podzielony na połówki. Groch wymaga godzin moczenia przed gotowaniem.

Ilość: szt. Pokroić w paski U mnie spotykają się osoby na zdrowej diecie, w tym bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej oraz wielbiciele polskiej kuchni. Groch jest gotowy, jeśli rozpada się pod naciskiem widelca. Groch cały należy gotować przez 1–1,5 godziny. Na patelni rozgrzewam tłuszczGroch żółty łuskany. Ustawić na kuchence i zagotować w garnku z pokrywką. Po moczeniu groch robi się dwa razy cięższy, więc z gramów suchego grochu otrzymałam gramów grochu po namoczeniu. O jedzeniu piszę, myślę i śnię! Wyłuskane Ile gotuje się groszek po namoczeniu? 20 dag grochu niełuskanego, 60 dag kapusty kiszonej, 2 dag suszonych grzybów, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku Groch moczyć całą noc, a potem gotować, aż zmięknie, kapustę odcisnąć, pokroić i ugotować. Pakowanie: Produkty pakujemy do torebek w dniu wysyłki. Na zdjęciu poniżej groch już po moczeniu, a jeszcze przed płukaniem Kapusta z grochem. Jeśli groszek pozostawiono wcześniej w wodzie na 2–4 ​​godziny (należy to Nov 17, Ja moczę zaledwie godzinę, potem gotuję mniej więcej tyle co Ty (a może nawet krócej), po tym czasie mam pyszną zupę, ale grochu w całości jużGroch łamany (połówki) gotuje się przez 40–45 minut. Cena brutto: 4,50 zł / szt. Dlatego w moim sklepie nie może zabraknąć grochu łuskanego. Suche nasiona nadają się do długiego Bloga kulinarnego prowadzę 15 lat. Zobacz więcej >>> Nov 10, · Na patelni zostawiłam sobie trochę tłuszczu z boczku (około 1 łyżki) na którym przygotuję zasmażkę pod koniec gotowania się zupy. Po ugotowaniu zredukuj, aby gotować na wolnym ogniu, lekko May 7, Jak długo gotować groszek zielony? "Różni LUDZIE, różne DIETY, jeden BLOG" to moje motto. Po około 10 minutach gotowania zupy grochowej od dodaniu boczku, przygotowuję zasmażkę (w sumie od dodania warzyw do grochu zupa gotuję około 20 minut). Co jakiś czas należy zbierać szumowiny. Grzyby umyć, moczyć nocą i też ugotować. Wodę najlepiej posolić przed końcem gotowania (1–2 łyżeczki na 1 litr wody). Domowa grochówka, pożywna i przyprawiona ziołami, to jedna z moich ulubionych zup. pozostało tylko do końca promocji!! Jak długo trwa gotowanie suszonego groszku? Gotuje się szybko, nie trzeba Groch odstaw do szafki/schowka na noc. Zielony groszek w strączkach gotuje się minuty licząc czas od ponownego zagotowania się wody. Rano wylej wodę z moczenia a napęczniały groch przepłucz jeszcze na sitku pod zimną, bieżącą wodą.

Niestety proces jej przygotowania jest dość czasochłonny. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę soli i gotujemy dalej bez przykrywki, aż cała woda się wygotuje Groch wymaga godzin moczenia przed gotowaniem. Od czasu do czasu sprawdzaj ilość wody jest wystarczająca. Pominięcie tego kroku wydłuża przyrządzanie zupy do kilku godzin. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce Groch. Naprawdę można się nią najeść tak, że nie trzeba już drugiego dania. Wyłącz palnik, aFeb 27, · Grochówka ma wiele zalet. Oct 28, Zamknij garnek i gotuj w szybkowarze grochówkę przez jakieś 8 minut od momentu osiągnięcia stanu gotowania pod ciśnieniem. W stanie dzikim rosną one w Azji południowo-zachodniej pomiędzy zachodnią Turcją, północnym Egiptem i północno-zachodnim Iranem. Ale jest sprytny sposób na błyskawiczną grochówkę Groch łuskany g w kategorii PESTKI, ORZECHY, NASIONA Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Następnie zmniejsz gaz. Obejmuje według różnych źródeł od 2 do 7 gatunków. We florze Polski występuje tylko groch zwyczajny – zarówno jako Wypłucz groch, wsyp do garnka, wlej zimną wodę, przykryj i zagotuj. Groch (Pisum L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny bobowatych. Jest sycąca i dostarcza dużo białka, jak na zupę.

2. Grochówka to przepyszna treściwa i sycąca zupa z grochu łuskanego, ziemniaków z dodatkiem kiełbaski. Dodajemy 1,5 l świeżej wody i w zakrytym garnku stawiamy na ogniu. g łuskanego żółtego grochu wsypujemy do dużego garnka, przepłukujemy kilka razy wodą i dokładnie odcedzamy. Gdy zacznie bulgotać, nastawiamy zegar na 40 minut i gotujemy na średnim ogniu; pierwsze minut z lekko uchyloną pokrywką, aby unosząca się Łatwa w przygotowaniu, rozgrzewająca, idealna na jesienno-zimową aurę Groch łuskany połówki Halina g w kategorii Kiełki i nasiona / Owoce i warzywa Dec 05, · 1.

Niezwykle wszechstronna roślina strączkowa o łagodnym, orzechowym smaku. Dobre źródło białka roślinnego i błonnika pokarmowego Nazywany również groszkiem gołębim, Tuvar dal, Arhar dal, Żółta soczewica, Tur dal Whole. Najczęściej używana soczewica w kuchni indyjskiej. Groch Gołebi RK Toor dal 1kg.